"ВиК - Варна" ООД приключва 2022 година с над 2 милиона лева печалба и без просрочени задължения към доставчици и контрагенти, съобщи днес управителят на дружеството Веселин Русев след Общото събрание на съдружниците. В сравнение с предходната 2021 г. положителният финансов резултат на фирмата е с около 1,2 милиона лева повече.
През миналата година приходите на дружеството са били над 69,7 милиона лева. Основната причина за повишението им спрямо 2021 г. е увеличението на цената на водата. Русев посочи, че другите фактори са увеличаването на броя на абонатите, както и отчитането на необхванати до сега потребители. Към края на миналата година дружеството е имало близо 350 000 клиенти, от които малко над 31 000 са фирми.
Общото събрание даде съгласие ВиК да тегли заем от малко над 25 милиона лева от "Български ВиК холдинг" ЕАД, каза още Русев. По думите му дружеството получава кредита при тригодишен гратисен период и много добра лихва, като ще го изплаща през следващите 15 години. Средствата от заема ще бъдат ползвани за нормалното приключване на големия проект за водния цикъл на Варна. Близо 1,2 милиона лева струва неотложният ремонт на водопровода, който аварира два пъти през април и май. Русев уточни, че там тръбите от стъклопакет, които бяха основната причина за повредите, са подменени с метални и се извършват профилактични дейности. Очаква се нормалната работа на водопровода да бъде възстановена до две седмици.
От дружеството съобщиха още, че загубите на вода в региона достигат до 60 процента, като най-проблемни са тръбите в селата. Русев уточни, че и през това лято в областта ще има населени места, където хората ще бъдат на воден режим.