Деца от Шумен се включиха в полицейската инициатива „Шофирай разумно, животът е с предимство“ на днешния Национален ден на безопасността на движение по пътищата. Заедно с пътни полицаи те спираха водачи на моторни превозни средства и им отправяха апели за разумно шофиране на един от най-оживените булеварди в града – „Велики Преслав“. Всеки спрян шофьор получи от малчуганите и ключодържател с изписан на него призив за разумно шофиране.
Националният ден за пътна безопасност - 29 юни, не е избран случайно. Провежда се в началото на ваканцията на учениците, когато се засилва и пътният трафик към курортите в страната, каза пред журналисти Десислав Райчинов - старши инспектор в Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. 
„От началото на годината до момента на територията на област Шумен са регистрирани тежки пътни инциденти със седем загинали и 76 ранени. През първите пет месеца на 2023 г. са установени 140 неправоспособни водачи, управлявали моторни превозни средства. В последните дни се забелязва една доста тревожна тенденция. Само за вчера и онзи ден са установени по един неправоспособен водач на ден, но по-лошото е, че тези водачи са непълнолетни и са управлявали нерегистрирани пътни превозни средства. Именно затова нашите инициативи са насочени към подрастващите, като обхващаме в тях от най-малките до най-големите“, отбеляза Райчинов. 
Той уточни, че днес се провежда поредно мероприятие от инициативата „Шофирай разумно, животът е с предимство“, като децата ще отправят свои послания към водачите на моторни превозни средства, които ще се спират от служители на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Шумен. 
Малко по-късно в района на шуменската детска градина "Изворче" нейни възпитаници ще раздават флаери на водачи. 
Както БТА информира вчера, урок по пътна безопасност се състоя в Шумен с деца от града, от Варна и Разград. В навечерието на 29 юни, Националният ден на безопасността на движение по пътищата, шуменската детска градина „Дружба“ беше домакин на празник по пътната безопасност, в който се включи и Областната дирекция на МВР. Деца от града, от Варна и Разград участваха в дефиле с различни превозни средства пред Драматично-кукления театър в Шумен.