С третото издание на научния фестивал "Ало, Космос! Говори България!" искаме да вдъхновим въображението, мащаба и мечтите на идващите поколения. Искаме и вярваме, че от тази зала ще излезе третият български астронавт и вероятно първият български нобелист, каза д-р Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България, на откриването на фестивала в "София тех парк".
На този фестивал днес ще се чуят такива неща, които сме чели само във фантастичните романи от нашето детството - за телепортация, за клониране и безсмъртие, за черни дупки и пътуване във времето, за телепатия, каза д-р Паси. 
Той отбеляза, че тази година с основния партньор на фестивала - "София тех парк", организаторите са успели да увеличат мащаба, научните лаборатории и работилниците, щандовете, участниците и демонстрациите. Имаме участници и от страната, съобщи д-р Соломон Паси.
Той каза, че за първи път има участници от сателитния център на Европейския съюз в Испания и от Тайван. За пореден път ще участва и пилотът Николай Калайджиев.
Акцентите на фестивала са свързани и с д-р Суати Мохан - тя е американски аерокосмически инженер, ръководител на операциите за мисията на НАСА "Марс 2020", както и с виртуална разходка из ЦЕРН. 
В откриването на фестивала участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Сред присъстващите на форума бяха също заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, Гергана Паси - председател на Дигиталната национална коалиция, дипломати, представители на институции, организации и фирми, подкрепящи научния форум. 
Фестивалът "Ало, Космос!" подкрепя и разпалва въображението на младите хора да мислят, да мечтаят и да се посветят на STEM науките. За мен и за екипа на "София тех парк" е огромно удовлетворение, че сме партньори и домакини на тази вдъхновяваща инициатива, каза Тодор Младенов - изпълнителен директор на "София тех парк".
Той заяви, че природните науки винаги са били от решаващо значение за развитието на технологиите и иновациите. Благодарение на тях се изстрелват космическите кораби и хора летят в космоса, и така виждаме дълбините на вселената. Нашата задача е да насърчим младите хора, за да навлязат в света на технологиите и да предприемат пътешествие чрез научните открития към бъдещето, каза Тодор Младенов.