Културата на движението по пътищата е част от общата култура на един народ. Това заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който откри церемонията по връчване на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“. Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА. 
„Медиите сме особено отговорни за общата култура на народа ни, защото ние сме тези, които увеличаваме агресията в обществото, като усилваме присъствието на агресивни нарушители на добрия тон. Насърчаваме омразата, търсейки във всичко сблъсък. Превръщаме анормалното в естествено, представяйки само катастрофи. Правим герои нарушителите на правилата, давайки им твърде много минути слава“, посочи Вълчев. 
Според него медиите не трябва да бъдат подстрекатели на яростта на някои водачи, преследвайки рейтинг или харесвания на новините си в социалните мрежи. "Когато години наред всеки следващ нов водач на България сяда на кормилото - било на държавата, било на някоя община, било на отделна публична институция, след като яростно е приказвал как предишният водач трябва да бъде изхвърлен от колата и тя да поеме по друг път, няма как да очакваме водачите на автомобили да не следват този пример по пътищата на страната ни и да не бъдат също толкова яростни в колите си", каза Вълчев. "Медиите няма как да не отразяват като огледало тези изкривени от ярост едни срещу други лица на водачи на България, но медиите - въпреки преследване на рейтинги и лайкове - могат да не бъдат усилватели и подстрекатели на тяхната ярост", добави той.
Свети Апостол Павел, чиято памет Българската православна църква отбелязва днес заедно със Свети Апостол Петър, има не една мисъл, която ни насърчава да живеем в любов и да бъдем смирени. “Какво всъщност ви кара да мислите, че превъзхождате друг?”, пита той и този въпрос е подходящ за всекиго зад кормило - на държава или автомобил, отбеляза генералният директор на БТА.
„Искам да поставя и един прагматичен въпрос и той е за твърде много различни институции, които подават информация, свързана с пътищата и движението по пътищата“, каза Вълчев. Според него  управляващите трябва да намерят правилната подредба на институциите, които отговарят за пътищата и движението по тях, защото всички медии срещат затруднения в представянето на дейността им. Той допълни, че анонсираната нова рубрика между БТА и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще предоставяне свободно систематизирана информация по темата. 
Инициативата за днешните награди на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е организирана с подкрепата на БТА.
В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, ще бъдат наградени областни комисии по безопасност на движението по пътищата, областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини, като целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.