В Самоков се организират различни дейности за деца през летния сезон. Институциите, които се ангажират с летните занимания са: Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Самоков, Клуб „Шишарко - Планинарко“, Младежки дом Самоков,  Езда и конен туризъм „Буч“, спортните клубове в града, Въжен град „Рилко“ и „Бороспорт“ АД, сочи написаното в брошурата. Читалище „Младост“ също е сред включените културни институции, които предлагат програма за лятото, посочват от общинската администрация.
Община Самоков издаде брошура с възможностите за летни занимания за деца, казаха пред БТА от общинската администрация. Предоставена е информация и за лятната програма на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  - кулинарни занимални, излети, посещения на различни атрактивни места. Сред тези институции се нарежда и новооткритият център „Космос“, казаха още от общинската администрация.
От общината допълват, че брошурата е издадена в електронно и печатно издание. Печатното издание може да бъде намерено във входа на общинската администрация, а електронното издание на брошурата - в официалния профил на Община Самоков във фейсбук.