От началото на следваща седмица ще въведем новост в теоретичния изпит при кандидатстване за шофьорска книжка, като въвеждаме интерактивни видеоклипове, които ще показват опасни ситуации на пътя. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на церемонията по връчването на годишните награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“, организирани от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с партньорството на Българска телеграфна агенция (БТА). Той добави, че методиката е разработена от университетски екипи и се прилага в редица държави в Европа.
Събитието се провежда във връзка с Националния ден на безопасността на движението по пътищата - 29 юни.
На церемонията присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин, заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Министър Гвоздейков обяви още, че ще има промени и в самите практически изпити за получаване на шофьорска книжка, като целта е да се ограничи до голяма степен и субективният фактор. „В момента автомобилна администрация подготвя приложение, с което електронно и на случаен принцип ще се избира маршрутът на водачите, когато полагат изпит“, добави транспортният министър.
Гвоздейков заяви, че политиците „сме длъжни да си свършим работата, с която да осигурим най-накрая мерките за безопасност на движението по пътищата“.