Днес светът е голям, космосът е необятен, необятно е и знанието, но важното за нас е как да разпалим, как да мотивираме децата и учениците към това знание. Затова събития, като "Ало, Космос! Говори България!", са едни от важните, включително и за Министерството на образованието и науката (МОН), фестивали на знанието, на науката, които, както каза и д-р Соломон Паси, ще направят, ще изградят следващия астронавт и Нобелов лауреат - българин. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който участва в откриването на третото издание на фестивала "Ало, Космос! Говори България!", което започва в зала "Джон Атанасов" на "София тех парк".
Министерството на образованието и науката се опитва да разшири тази по-иновативна образователна среда, като за последните две години е вложило около 1 милион и 200 000 лева в изграждането и доизграждането на осем обсерватории и планетариуми, които в момента са центрове за личностно развитие. Те са посетени от над 4000 деца, съобщи образователният министър.
Според него фестивалът "Ало, Космос! Говори България!" може да бъде част от една много интересна иновативна STEM мрежа от събития и дейности, която да мотивира децата и учениците към професиите на бъдещето, към физиката, инженерните науки и към математиката. Успехът ни идва през погледа към космоса и в търсенето на възможност да вдъхновим младите хора, за да гледат звездите, каза министър Галин Цоков.  
Той сподели пред участниците в научния фестивал, че когато е идвал към това вдъхновяващо събитие, си е спомнил думите на Стивън Хокинг: "Научете се да гледате към звездите, а не към краката си".