Културата на движението по пътищата е част от общата култура на един народ. Това заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който откри церемонията по връчване на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“. Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА. 
„Медиите сме особено отговорни за общата култура на народа ни, защото ние сме тези, които увеличаваме агресията в обществото, като усилваме присъствието на агресивни нарушители на добрия тон. Насърчаваме омразата, търсейки във всичко сблъсък. Превръщаме анормалното в естествено, представяйки само катастрофи. Правим герои нарушителите на правилата, давайки им твърде много минути слава“, посочи Вълчев. 
Според него медиите не трябва да бъдат подстрекатели на яростта на някои водачи на пътя, преследвайки рейтинг или харесвания на новините си в социалните мрежи. 
„Искам да поставя и един прагматичен въпрос и той е за твърде много различни институции, които подават информация, свързана с пътищата и движението по пътищата“, отбеляза генералният директор на БТА. 
Вълчев допълни, че анонсираната нова рубрика между БТА и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще предоставяне свободно систематизирана информация по темата. 
Инициативата за днешните награди на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е организирана с подкрепата на БТА.
В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, ще бъдат наградени областни комисии по безопасност на движението по пътищата, областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини, като целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.