Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.
И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар, се посочва в изявление на Фон дер Лайен по повод вчерашната й среща с Иванова и Лорер. Те също имат подходящ опит за тази длъжност, се допълва в текста.
След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата (ЕСП) от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място, заявява председателят на ЕК.
Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания, завършва изявлението.
 
Илиана Иванова – биографична справка
Илиана Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета "Тъндърбърд" в Аризона, САЩ. 
Професионалният й път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г. 
В периода 2004-2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. 
От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ. 
В периода 2009-2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.
Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване". 
От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.
Владее английски, френски, немски и руски език.
(Биографичната справка е по информация от страницата на Европейската сметна палата и от пресцентъра на ГЕРБ)