Добрите новини ще търси новосъздаден подкаст на учениците от "Медия арт" клуб в ямболската гимназия по строителство, архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето". Подкастът започна днес като първи гост беше кореспондентът на БТА в Ямбол Мира Безус. След това на въпросите на учениците в студиото отговаряха журналистът Катя Динева и видеооператорът Дани Генкова от регионалната телевизия "Диана".
Петнадесет ученици участват в клуба. Идеята на младите хора е да показват значимите и позитивните за тях теми, които често остават извън информационния поток, разказаха те за БТА. "Води ни най-вече любопитството, да се срещаме и запознаваме с нови хора, да научаваме нови неща", каза водещата на първото издание на училищния подкаст – деветоласничката Бистра Христова. 
"Теми, които не ангажират с политика, катастрофи, убийства и ежедневието в България. Подкастите са новият начин, по който информацията достига до много хора – лесно, достъпно, бързо и ефикасно. В момента набират популярност, гледат се, споделят се", допълни единадесетокласникът Васил Иванов, видеооператор на подкаста.
"Идеята се роди още миналата година. Възнамеряваме да каним всякакви гости за интервюта – известни хора, автори, художници, музиканти, успели ученици. Ще развием подкаста с интересни анкети, конкурси", разказа десетокласникът Данил Христов от училищния "Медия арт" клуб.
С кореспондента на БТА учениците разговаряха за независимата журналистика, професионалните стандарти за създаване на информационно съдържание и предизвикателствата в тази връзка. Поискаха и получиха съвети за развитието на подкаста. Учениците от "Медия арт" клуба ще гостуват и в Националния пресклуб на БТА в Ямбол.
Подобни инициативи са част от модерното и професионално образование. От тази учебна година гимназията е в списъка на иновативните училища на Министерството на образованието и науката. Започна и обучението по нова специалност – компютърна анимация, подчерта директорът на гимназията Мария Тонкова. "Радвам се, че чрез инициативата на "Медия арт" клуб, началото на този подкаст ще направи Ямбол още по-креативен център за начинанията на млади и талантливи ученици", каза още тя.