От 17 до 23 юни 2023 г., по покана на Асоциацията за спортна рехабилитация за хора с увреждания СТАРТ в Познан, доброволци от „Партньори Кюстендил“ взеха участие в Летните европейски игри за хора с и без увреждания във Вагровиец, Полша, съобщиха от сдружението.
Състезаваха се представители на 12 европейски държави в 12 спортни дисциплини като тенис на маса, плуване, стрелба с лък, боулинг, ветроходство както и в параолимпийските спортове боча, голбол, параколоездене и параолимпийски волейбол, които бяха достъпни за всички.
Общият брой участници от 400 души говори за изключителните размери на това събитие, подкрепено от местната и регионалната власти в сътрудничество с локални центрове за рехабилитация и спорт, посочиха от сдружението. Сред официалните лица са били Артур Сьодмиак, бивш полски национал по хандбал и двукратен медалист от Световно първенство в тази дисциплина и Милена Олшевска, двукратна бронзова медалистка от Параолимпийски игри в стрелба с лък.
Доброволците от Кюстендил са взели участие в общо 5 спортни дисциплини – индивидуално в състезанието по боулинг и отборно в смесени състезания по боча, пара волейбол, ветроходство и драконова лодка, в които са били отличени с един бронзов, един златен и три сребърни медала.
Организатор на Летните европейски игри във Вагровиец е Полският параолимпийски комитет. Събитието е съфинансирано по Програма Еразъм+ на Европейския съюз.
Сдружение „Партньори – Кюстендил” осъществява дейността си в обществена полза. Предмет на дейността му са подпомагане изграждането и развитието на гражданското общество, възпитание на взаимно зачитане и разбирателство между различните възрастови, професионални и етнически групи в обществото, осъществяване идеите на медиацията съобразно закона и реализация на проекти за социална интеграция от национални и международни донори.