Скулптурата „Пред разстрел“ (1985) от изтъкнатия български скуптор Николай Владов – Шмиргела вече стои в градската градина до Софийска градска художествена галерия (СГХГ).  Тя е дарение на галерията от неговата внучка Юлия Банкова и бе поставена на 23 юни, съобщават от СГХГ.
Скулптурата е поставена до други две произведения на автора, като по този начин допълва не само групата от негови монументални творби, но и галерията от скулптури на открито, собственост на СГХГ, казват от галерията.
Освен това, наследничката на твореца направи дарение на документите на художника на Държавна агенция „Архиви“, а на СГХГ дари 30 пластики гипс, теракота, шамот, бронз с различени размери и рисунки, добавят от екипа на галерията. 
Софийска градска художествена галерия получава като дарение две живописни платна на Светлин Русев и Георги Баев. От тази колекция галерията закупува и две ранни творби на художничката Вера Лукова, казват от галерията.
Николай Шмиргела е член на Дружеството на новите художници (1931) и негов секретар в продължение на 8 години. Карикатурист във вестниците „РЛФ“ (1931) и „Български запад“ (1942). Директор на Националната художествена галерия, създател на постоянната изложба на икони в криптата към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Скулптурното ателие на художника, в което работи през последните 30 години от живота си, е известно сред художествено-творческата интелигенция с особената си артистична атмосфера и дух. Автор е на труда „Скулптурата по нашите земи“ (1961) и на много статии и студии в областта на изобразителното изкуство. Негови произведения се намират в Националната галерия, в градските художествени галерии и частни колекции.
/ВСР