В Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков ще бъде открита изложба във връзка с 200 години от рождението на Станислав Доспевски, каза пред БТА Любомир Николов, уредник Художествен отдел и фонд фотография към Градски Исторически музей – Самоков. Той посочи, че изложбата ще бъде официално открита на 29 юни (четвъртък) и ще бъде подредена до средата на месец август.
„За съжаление не разполагаме с много на брой оригинални творби на Станислав Доспевски, което ни ограничава в организирането на изложбата. Решихме да подредим експозиция, посветена на него, като освен рисунки от нашия фонд ще представим и пътуващата изложба на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – град Пазарджик, която включва творби от неговия учебен сборник“, добави Николов.
По думите му, за да бъде по-трайно отбелязано честването, в началото на календарната година са решили да изработят юбилейна литография с образа на Станислав Доспевски с помощта на Графичната база в града. 
Николов посочи, че името е познато в Самоков, но много малко се знае за него. „Има училище и улица на негово име. Хората, които се интересуват от история, знаят за личността, но за съжаление масовото общество не знае“, заяви уредникът в музея.
По думите му Станислав Доспевски е най-големият син на Димитър Зограф, внук на Христо Димитров, който е основоположник на Самоковската художествена школа. В семейните традиции Станислав Доспевски започва да се занимава с рисуване, като първоначалните сведения за живота са му оскъдни, каза още Любомир Николов. Той посочи, че Доспевски е получил образованието си в Самоков. Работил е заедно с баща си в Рилския манастир. След това, благодарение на своя чичо, Доспевски заминава в Москва, за да продължи образованието си. Връща се оттам и се установява да живее в Пазарджик, където се намира и неговата къща музей, разказва Николов за живота и делото на именития творец.