Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха законопроект за промени в семейния кодекс, свързани с тайната на осиновяване, както и процедурата по осиновяване. Това съобщиха пред журналисти Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.
Съдебната практика показа несъвършенства по отношение на тайната на осиновяване и произхода на осиновените лица и по отношение на процедурата за осиновяване, каза Арабаджиев. Има възможност и сега тайната да бъде разкрита, но това се случва след съдебно решение и трябва да бъдат доказани важни обстоятелства, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС. Според нея е важно всеки да има право да разбере своя произход.
Промените касаят и въвеждането на Национална електронна система за осиновяване, която ще обедини данните на цяла България. Предложенията касаят правото на осиновените лица да получат достъп до информация за техния произход – биологичните им родители, дали имат наследени заболявания, обясни той.
Прави впечатление, че последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация. Предлагаме оптимизация на тази процедура, а информационна система ще дава възможност да електронно кандидатстване и проследяване на документите на вече кандидатствали, коментира Сачева. Предлага се и да отпадне разсиновяването.