По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител Комисията по здравеопазването организира днес кръводарителска акция в Народното събрание. Народните представители, служителите от администрацията и гостите на Народното събрание могат да дарят кръв днес.
Кръводаряването - самата етимология на думата предполага да има дар, заяви председателят на парламента Росен Желязков. Искаме да прокламираме идеята за кръводаряването като необходимост, защото в нашата страна на всеки две секунди някой се нуждае от кръв, каза още Желязков.
Според заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев кръвта и кръводаряването нямат алтернатива. Отбелязваме повишение в нивата на кръводаряване, което, надявам се, ще надхвърли нивата отпреди пандемията от COVID-19, добави Минчев.
Човешката кръв е безценна и всяка капка може да спаси човешки живот, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му инициативата показва, че здравеопазването трябва да е надпартийно, защото, когато е на пиедестала на ценностите на обществото, то може да решава всякакви кризи.
Директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов отбеляза, че всяка дарена единица кръв помага на няколко от нуждаещите се в лечебните заведения.
Генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) проф. д-р Красимир Гигов посочи, че може да бъде помислено за мобилни екипи за кръводаряване, които да достигнат и до изолирани места. Кръвта е продукт, който няма с какво да бъде заменен, заяви директорът на БЧК.