От програмата на Народното събрание за тази седмица отпадна предвиденото изслушване на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, министъра на туризма Зарица Динкова и министъра на здравеопазването Христо Хинков относно състоянието на акваторията на Черно море вследствие на разрушената стена на язовир „Нова Каховка“ и предстоящия туристически сезон в България. Предложението да няма такова изслушване беше направено от Цончо Ганев от „Възраждане“ и прието, и при прегласуването със 134 гласа „за“, 52 „против“ и шест гласа "въздържал се".
Тази тема не трябва да бъде преекспонирана в медиите, най-малко трябва да бъде повдигана в момента в зала, защото съседните държави на България , които разчитат изключително много отново на туризма – Гърция и Турция, преки наши конкуренти по отношение на туристите, водят от няколко месеца и в последните седмици ожесточена кампания срещу България по отношение на замърсяването на водата, аргументира се Цончо Ганев. По думите му с изслушването няма да се успокои обществото, а ще се даде възможност за уронваща престижа на България пропаганда.
Илина Мутафчиева, която е един от вносителите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ на предложението за изслушване, коментира, че „пропагандата може да бъде преборена единствено и само с факти“. Това, което е важно да направим, е да успокоим българските граждани, че всички проверки и действия се вършат от страна на изпълнителната власт, допълни тя.