Панихида за 30 години от кончината на големия оперен певец Борис Христов (18 май 1914 - 28 юни 1993 г.) ще бъде отслужена днес от 12:00 ч. в митрополитската църква "Св. Неделя" в София, съобщават от инициативата за почитане паметта на великия бас.
Борис Кирилов Христов е български певец (бас), който е работил през голяма част от живота си в Италия. Определян е като един от най-великите оперни изпълнители на 20-и век.
Първият концерт на Борис Христов в Италия е през декември 1945 г. в Рим, със симфоничния оркестър на музикалната академия "Санта Чечилия", посветен е на българската и руската музика. Той е част от цикъл концерти за международната култура, организирани от "Конвеньо д'арте". Извикан на бис, Борис Христов пее оперни арии от Моцарт и Мусорски. Пресата отбелязва както прекрасния му глас, така също отличната школовка и зрялото му музикално чувство.
Писателят Георги Данаилов е написал в деня на погребението на Борис Христов през 1993 година: "Почина Борис Христов. Той беше не само велик певец, най-велик певец на нашето време, не само музикант на века, той беше един от върховете на световната култура. Оправдание за рода човешки в най-кървавото от всички столетия... Когато ти пееше, ние разбирахме на какво е способен българинът, оставен да се развива на свобода. Когато ти пееше Верди, хората проумяваха какво всъщност означава Ренесансът. Когато ти пееше Мусоргски, те състрадаваха и усещаха трагедията на един изтерзан от векове народ. Когато ти пееше православните песнопения, човеците виждаха Бога. Защото ти направи за вярата много повече от цялото ни духовенство. За България - много повече от всичките ни съвременни политици".