От днес, в продължение на четири дни мюсюлманите ще отбележат свещения за тях празник Курбан байрам или наричан още коч байрам. Нека този празник да бъде празникът на братството, сплотеността, приятелството, взаимното уважение и най-вече на споделянето, каза за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.
Той отбеляза, че празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца, и символизира благотворителността, милосърдието и опрощението. Аля отбеляза, че основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие и споделянето на благата с други. Животните, които могат да се принесат в жертва, са кози, овце, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият - две години, а камилата - пет години. Курбанът се разделя на три части. Една част от месото се оставя за семейството, с другата се нагостяват близки, приятели и познати, а третата се раздава на нуждаещи се хора, независимо от вярата и етническата им принадлежност, каза районният мюфтия на Разград.
Денят преди байрама се нарича Арефе. Тогава се правят погачи, халва, които се раздават за душите на починалите ни близки и приятели, познати, на всички хора. Той е подобен на Задушница в християнската религия, обясни мюфтията. Празникът днес започва с байрамска молитва, на която ще бъдат изпълнени специално подготвени за случая просветителски проповеди. След молитвата вярващите се поздравяват с "Да ни е честит байрамът". Посещават се гробовете на близки и приятели. Най-ценното обаче си остава гостуването и посещението на родители, роднини, баби и дядовци - по-младите целуват ръцете на по-възрастните и им искат прошка, а най-малките се даряват с пари и бонбони. Според мюфтията е много важно да се посетят и хората, които са в социално неравностойно положение, за да усетят и те радостта, който носи байрамът.
Мехмед Аля изказа своите благодарности към благодетели от областта, които са дарили средства за закупуване на животни за курбан. Месото им ще бъде раздадено във втория ден на байрама на социално слаби, болни и нуждаещи се от региона. Курбанско месо ще получат и децата, посещаващи летните Коран курсове. 
По случай Курбан байрам районният мюфтия на Разград отправи пожелание хората да си помагат един на друг, да бъдат щастливи и единни - не само по време на празниците, а винаги.