Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Федерална република Германия Ирене Планк. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 
Посланик Планк поздрави министър Тагарев за „силното начало на неговия мандат, за одобрението на втория пакет военна и военно-техническа помощ за Украйна, както и за решението на Министерския съвет за определяне на състава на българската делегация за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс“, съобщиха от военното министерство. 
Тагарев на свой ред подчерта значимия принос на Германия за укрепване на Източния фланг на НАТО, като бяха обсъдени и въпроси, свързани със сигурността в Черноморския регион. 
Има воля страната ни да се присъедини към инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 милион боеприпаси за Украйна и по този начин се разкриват възможности за българската отбранителна индустрия, посочи министър Тагарев. 
Двете страни обсъдиха модернизацията на Въоръжените сили, необходимостта от последващи обучения, свързани с изпълнението на тези проекти, възможностите за сътрудничество по линия на стратегическите комуникации и противодействието на дезинформацията, както и други политически въпроси от дневния ред на страната.   
В срещата взеха участие заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, както и заместник-ръководителят на мисията Щефан Рьокен и Димитър Станишев от „Политика и протокол“. 
На 22 юни Ирене Планк се срещна с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а вчера разговаря с министъра на правосъдието Атанас Славов.