Изграждане на боеспособна армия - въоръжени сили, които да притежават способностите, необходими за защита на националната сигурност, възпиране и отбрана, грижа за служителите в отбраната и изграждане на устойчивост на Въоръжените сили са сред приоритетите на Министерството на отбрана, които открои на брифинг за медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев. 
По отношение на законодателните мерки и промени сме обединени около няколко приоритета – следващата година трябва да постигнем равнище на финансиране в отбраната от 2% от брутния вътрешен продукт и оттам нататък да разглеждаме това като минимум, който ще ни позволи да изградим модерни отбранителни способности. Приоритет е превъоръжаването на армията, посочи министър Тагарев. 
Модерна, преоборудвана механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, подготовка за посрещане навреме на самолетите F-16, разработване на тези механизми, които да ни помогнат да намерим качествени хора, посочи още като приоритети министър Тагарев. 
На брифинга той представи и политическия си кабинет. Заместник-министри на отбраната са Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началник на политическия кабинет – д-р Добромир Тотев, а Мустафа Илин първоначално ще бъде назначен за съветник, след което ще стане парламентарен секретар. 
На церемонията с награда бе удостоен бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ - за доказан професионализъм в работата, за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността на страната и за проявено чувство на дълг и отговорност. 
(следва)