„Театърът е една прекрасна игра за децата. И дори детето да не иска да става актьор, то винаги „се връзва" на играта. Аз в началото разбрах, че трябва да правя много игри за моите ученици, защото те са малки. И могат само през играта да схванат някаква актьорска акция.“ Това каза пред БТА актрисата Деляна Хаджиянкова, която днес участва в първите събития от второто издание на летния фестивал „Уъркшоп Еленов“.
Форумът е насочен към децата, но в заниманията при желания могат да участват и техните родители. Хаджиянкова, която днес води уъркшоп „Сънувах, че съм Малкият принц, сънувах, че съм лисицата“.  Именно през играта малките артисти са почувствали, че правят театър. „И аз бях много щастлива, защото си казах, че те усетиха този вкус, този адреналин“, разказа актрисата.
Тя допълни, че работата с деца е трудна и уморителна, но и изключително зареждаща. „Аз съм подготвяла много ученици, вече имам доста актьори, които са завършили ВИТИЗ. Бях спряла това, защото в един момент младите деца започнаха да не четат, а всичко да взимат от компютъра. И аз не мога да простя това нещо на новото време – това, че децата не пипат книга, че не четат. Не всички са така, слава богу“, посочи Хаджиянкова. Това е и причината, поради която мисли в продължение на три или четири месеца по поканата на Розита Еленова да създаде малка школа към студия „Еленов“. „И накрая казах: „Аз искам три момчета и три момичета, бутикова школа ще правя“. Това, което се случва пред очите ми, е изключително“, каза Деляна Хаджиянкова, която преподава на деца на възраст между 8 и 12 години.
По думите й, в началото на техния път в школата, учениците най-често се интересуват именно дали ще могат да си играят. „И аз ги подвеждам с твърдия отговор „Да“, защото игрите са игри и театърът е игра. Така че трябва да се намери този баланс“, коментира актрисата. По-късно малките артисти започват да се вълнуват и как са се справили с поставените им задачи. „Мисля, че имам големи успехи. Те са талантливи деца. Впоследствие започнаха да разбират много по-бързо какво е въображение, как трябва да си представяш нещо добре, когато говориш, за да може и публиката да си го представя. Научиха много книги, за които не бяха чували, автори, музика, поезия и картини. Ние говорим за много неща, защото смятаме, че общата култура е изключително важна“, каза Хаджиянкова.
Тя допълни, че подходът към децата е свързан с тяхното разбиране и наблюдаване. „Когато започнах да разбирам техните природи и да си спомням, че всъщност и аз съм била на тяхната възраст и съм имала такива интереси, искала съм да играя на кукли, да тичам и да правя други неща, там някъде се събрахме. И то се получава като в „Малкият принц“, защото във всеки човек има един малък принц, който среща някакви приятели – по-малки, по-големи или някакви други човешки категории. И по това започва да му се изгражда животът, това са стъпалата към неговия живот. Мисля, че си даваме взаимно“, каза актрисата.
За фестивала „Уъркшоп Еленов“ тя коментира, че е начин да се продължи живота и делото на Димитър Еленов ((1947-2020), в чиято памет е форумът. „Аз съм много щастлива, че съм участник в него. Първо, защото това е изключително зареждащо и после, защото това е моят начин през изкуството да дам нещо на децата“, каза тя. По думите й най-важният урок, който тя е научила от Димитър Еленов и който предава на своите ученици, е, че човек трябва да чете много, да се интересува и да се грижи за ума и сърцето си.
„Това е много важно и без значение дали ще стане актьор, детето трябва да бъде добър човек. Изкуството и театърът изключително силно възпитават в това, защото изкуството дава адреналин, който лишава децата от вредни практики. Вярвам, че децата, които сме минали през Димитър Еленов, и децата, които ние възпитаваме, ще вървят напред по един много по-светъл и много по-щастлив начин“, посочи Деляна Хаджиянкова.
Избора си на тема за уъркшопа актрисата обясни с присъствието на по-малки деца. За мен най-важно е те да научат все пак кой е Екзюпери, какви са характеристиките на героите, каква е тази книга „Малкият принц“ и защо е единствена в света, коментира тя.
По думите й добавената стойност на „Уъркшоп Еленов“ към фестивалната карта на София е свързана с неговата основна цел. Ние нямаме амбицията да създадем едни изключителни артисти, а имаме амбицията да създадем широкоскроени и светли хора, които имат сетива за този живот и могат да му се радват, да усещат повече вкусове, посочи актрисата. „Ние нямаме амбиция да ги изкараме на всяка цена в един грандиозен спектакъл, а имаме амбицията да ги възпитаме в едни други неща – да се чете, да се слуша музика, да разберат какво е театърът“, допълни тя.
Второто издание на „Уъркшоп Еленов“ бе открито днес от организатора на фестивала Розита Еленова, която коментира, че децата не трябва да бъдат само публика, но и участници както в събитията, така и в собствения си живот. Публиката в кино „Кабана“ гледа кукления спектакъл „Една история с две мишки“, както и актьорски изпълнения на учениците в студия „Еленов“. По-късно присъстващите деца участваха в уъркшопа на Деляна Хаджиянкова „Сънувах, че съм Малкият принц, сънувах, че съм лисицата“. Програмата за деня включва още събития на откритата сцена в „Топлоцентрала“, а фестивалът продължава до 29 юни.