Общо 21 детски градини се строят в момента на територията на Столичната община. 15 от тях трябва да са готови до края на годината и да приемат деца, обяви кметът Йорданка Фандъкова, която провери строителството на нова детска градина в кв. "Горна баня" заедно с кмета на район "Овча купел" Ангел Стефанов.
Детската градина в кв. "Горна баня" е с един от най-хубавите проекти, който беше направен под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков, каза столичният кмет. Градината е много красива, но за съжаление строителството й изключително много се забави. Това е една от първите градини, чието изграждане започнахме по новата програма за строителство на детски градини. Много от другите градини вече са построени, но не и тази, каза Фандъкова.
"Изпълнителят обещава, че ще бъде готова до края на август, но съм убедена, че това не може да се случи", коментира кметът. По думите й причината е спирането на строителството за близо година заради инфлацията и покачването на цените на материалите. Този мандат беше белязан от ужасяващи кризи – ковид пандемията, инфлацията, разправиите с изпълнители по повод нуждата от индексации, каза Фандъкова и изрази надежда до края на годината детската градина да бъде готова. През това лято трябва да бъдат изградени и улиците около детската градина. Те вече са проектирани и имат избрани изпълнители, информира тя.
За да бъде готова детската градина в "Горна баня" предстои довършването на мокрите помещения, полагането на настилки, поставяне на  осветителни тела, тавани и вертикална планировка. Оборудването е произведено и предстои да бъде доставено, съобщи кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов.