Деветото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ ще се състои между 6 и 29 октомври под мотото „Метаморфози“. Това съобщават организаторите на форума.
С мотото „Метаморфози“ фестивалът ще отбележи 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата влъхви“ на модерната литература. Мотото се асоциира пряко с новелата „Метаморфозата“, емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 г.
Във визията на фестивала, чиито автор са Радослава Боор и студио „Слава“, събитията са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран, коментират организаторите.
Повече от 60 филмови заглавия са включени в програмата на тазгодишното издание на „Синелибри“. Част от тях са отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други кинофестивали. Тази есен форумът обхваща четири конкурса – за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми.
Предвиден е раздел „Кино с кауза“, в който ще влязат филми, ангажирани с наболели теми. Организират се още дискусии, чествания, ретроспективи, уъркшоп в областта на кинематографията и публични срещи.
Откриването на „Синелибри“ ще е на 6 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). Освен в София, фестивалът ще гостува още в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община, Националния филмов център, националния фонд „Култура", Община Пловдив, фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора. / ГН