Засилване на сътрудничеството в областта на иновациите и новите технологии обсъди вицепремиерът Мария Габриел с премиера на Люксембург Ксавие Бетел. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Бетел потвърди пред Габриел подкрепата към България за постигане на бързо присъединяване към Шенген и членство в еврозоната и оцени високо усилията на страната ни в тази посока. 
Премиерът на Люксембург поздрави Габриел за встъпването й в длъжност като вицепремиер и министър на външните работи в редовно избраното правителство и й пожела успех в изпълнението на новите ангажименти.. Българският вицепремиер запозна Бетел със спешните задачи и приоритетите на правителството и отправи покана за визита на премиера на Люксембург у нас.
Българският вицепремиер участва днес в Съвета „Външни работи" на ЕС. 
По-рано пред български журналисти в Люксембург Габриел съобщи, че днес е имала двустранни срещи по въпроса с присъединяването на България към Шенген с външните министри на Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, Германия, Словакия и Хърватия. За мен беше много важно, че получих подкрепа от тях за Шенген, заяви тя.