От днес до трети юли Пазарджик е домакин на поредното издание на фестивала на изкуствата "Арт идея – арт алея", съобщи Ива Дерменджиска - Забуртова - директор на дирекция "Канцелария на кмета " в Община Пазарджик.
В програмата са включени кинопрожекции на нови български филми, концерти, театрални постановки, фотографска изложба, пърформанс, танцова демонстрация и други артистични събития.
Откриването е тази вечер с дебютния игрален филм на документалиста Светослав Драганов „СМИРЕН“, с участието на Христо Петков. Екипът ще се срещне с публиката след края на прожекцията.
Зона "Кино" продължава  на следващия ден с още един дебютен филм, отличен с наградата "Най-добър игрален филм" от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" за 2023 година. "Изкуството да падаш" на режисьора Орлин Милчев е с двойно пазарджишко присъствие – актрисата в главната роля Елена Замяркова и монтажиста Димитър Андреев. След прожекцията отново е планирана среща с екипа. Преди това публиката ще може да чуе изпълнението на четирима студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от стрийт групата "Живи и здрави", част от която е пазарджишкият тромпетист Георги Манчев.
Сплав между актьори и музиканти е концерт-спектакълът "Приказката P.I.F. – невиДИМО", в който групата ще представи проекта си с гост вокали, колеги и приятели.
Актьорско присъствие е включено и във фотографската зона на фестивала. В нея ще бъде представена изложбата "Снимките говорят" с фотографии на Владимир Карамазов, които са участвали в конкурса на фотографска академия "Янка Кюркчиева" за художествен анализ. Всички текстове-анализи на финалистите ще придружават експонираните фотографии.
Театралният афиш включва пиесата "Страшни травми от детската площадка", която се поставя за първи път на българска сцена от режисьора Стефан Зарев, продукция на Театър "Нокс"  с участието на Анатолий Ставрев и Мария Панайотова, а площадният театър "Портокалите или любовта към…" с режисьор Анастасия Събева ще закрие фестивалната програма.
Сред събитията са още среща с влогъра Цветослав Цонев – Цуро, пърформанс "Манифест на фалш арт", среща с пазарджишките художници Васил Петров и Катя и Петър Бажлекови, суинг танцови демонстрации и др.
Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.