Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 
„Високо оценявам подкрепата на САЩ през последните десетилетия и стратегическото ни партньорство“, отбеляза в началото на срещата министърът и добави, че е благодарен за постоянната подкрепа на американската страна за модернизацията и постигането на оперативна съвместимост на въоръжените ни сили с тези на нашите съюзници. 
Посланик Мертен поздрави Тагарев за встъпването му в длъжност и изрази задоволство относно избора на редовно правителство, като постави акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ.
България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи Тодор Тагарев миналата седмица и каза, че съвсем скоро страната ни ще се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна.
На срещата бяха обсъдени текущите и бъдещите модернизационни проекти за Българската армия. Придобиването на нови способности остава сред основните приоритети на ръководството на Министерството на отбраната (МО). Разширяването на бойната група на НАТО на територията на България с рамковата държава Италия и предстоящото учение Enhanced Vigilance Activity 23 също бяха сред основните теми на разговор. 
Акцент бяха и темите, свързани с киберсигурността, хибридните заплахи, противодействието на дезинформацията. Страните изразиха готовност за по-нататъшно сътрудничество в тази посока, посочват още от МО.
В срещата взеха участие заместник-министрите Станимир Георгиев и Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Дирекция „Отбранителна политика“ генерал Радостин Илиев, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андриа Брулет-Родригез, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд, началникът на Офиса за военно сътрудничество подполковник Дейвид Нокс и Брент Корби от Отдела по политически и икономически въпроси.