Археологически материали от манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел“ ще бъдат експонирани в едноименната църква във Велико Търново на Петровден. Църквата музей ще бъде отворена през целия ден за посетители, които ще видят освен уникалната архитектура на храма и експонати от археологическите разкопки, съхранявани в Археологическия музей във Велико Търново,  съобщиха организаторите от община Велико Търново, Великотърновската Света митрополия, Регионалния исторически музей и Националния военен университет „Васил Левски“.  След тържествената литургия в празничния ден и откриването на изложбата пред храма ще се състои военен ритуал, ще бъдат положени цветя пред мемориалната плоча в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол.
От 11:15 ч. е началото безплатен екскурзоводски тур, който включва музейните църкви „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“, както и Шишмановата баня, част от знаковите исторически обекти в старата част на Велико Търново.
През март тази година в пресклуба на БТА археолозите проф. Николай Овчаров и проф. Хитко Вачев представиха книга, посветена на съкровищата в средновековния манастир „Свети равноапостоли Петър и Павел“. При представянето медиавистът проф. Пламен Павлов посочи, че църквата „Св. св. Петър и Павел“ е не по-малко важна от Боянската църква, но не е толкова популярна като обект от национално и международно значение, и точно затова привлича интереса на любителите на историята, жадни за нови знания, свързани със славния период на българското средновековие.