Десетки сигнали за силна музика и нарушаване на обществения ред са подадени в община Тунджа. Проблемът е от години, но се задълбочава през летните месеци. Последните сигнали са от почивните дни за ромските махали в селата Могила и Веселиново, съобщи пред журналисти кметът Георги Георгиев. 
Подготвят се промени в общинската наредба, които предвиждат по-строги санкции за нарушителите, каза кметът и допълни, че ще се регламентира нов ред за установяване на подобни нарушения,  правомощия на кметовете по селата, задължения на органите на реда в тази връзка. Промените в наредбата предстои да бъдат гласувани от Общинския съвет този четвъртък.
Местната управа се е отказала да наеме фирма със сертифицирани уреди, тъй като по закон замерване на шума може да се извършва само на юридически лица, заведения и т. н., уточни секретарят на общината Галина Иванова. 
През 2018 г. общинските съветници в Тунджа приеха специална наредба за шума в населените места. Сред мерките в нея освен глоби, бяха и конфискация на музикалните уредби. Наредбата обаче беше отменена от прокуратурата като незаконосъобразна, припомня БТА.
„Надяваме се този път да премине през бариерата на законосъобразност, през контрол от областен управител, прокуратура, да влезе в сила. И дано успеем по-добре да регулираме този процес“, посочи още кметът.