Областна ученическа конференция на тема „Аз съм млад и избирам живота” бе открита в Кърджали, а в нея се включиха над 70 ученици от различни учебни заведения в общината. Форумът, организиран от Общински съвет по наркотични вещества (ОСНВ) и Превантивно-информационния център, бе посветена на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика, който се отбелязва днес.
В рамките на конференцията участниците имаха възможност да представят своите идеи, свързани с това как виждат света на превенцията, борбата със злоупотребата и трафика на наркотичните вещества в три панела - изкуство, литература и наука. С работата и решенията на днешната ученическа конференция по темата ще бъдат запознати всички останали общински съвети по наркотични вещества в страната още на 28 юни на национален форум в Перник.
„Зависимостите и наркотиците са опозиция на живота. Ако избереш живота, не избираш наркотичните вещества и тяхната употреба. Ако избереш зависимостта и злоупотребата с наркотични вещества, всъщност ти се отказваш от живота. Благодаря ви, че с вашата красива младост, избрахте живота!”, каза при откриването на конференцията д-р Сезгин Бекир, председател на ОСНВ - Кърджали.
Учениците бяха приветствани и от началника на Регионално управление по образование Ангелина Костова, както и от кмета на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. „За мен като човек, свързан с образованието и възпитанието на учениците, а и като родител, е много важно все повече последователи да има като вас, които да избират живота, а не зависимостите.“, каза Ангелина Костова.
„Вие сте отговорни хора, които сте осъзнали значението и риска от зависимостите и употребата на наркотици”, каза доц. д-р Хасан Азис. Той призова младите хора да помогнат на техни връстници, които вече са попаднали в мрежите на зависимостите, да разговарят с тях, да генерират идеи как да излязат от тези зависимости. „Подайте ръка на тези приятели. Бъдете част от решението, а не част от проблема” , каза още кметът.