Локализиран е напълно запазен римски каптаж за вода край поповското село Ковачевец. Предстои да бъде  проучен реално пътят на водата до близката крепост "Ковачевско кале", която отстои от мястото на около 3 километра, каза за БТА директорът на Историческия музей в Попово Владимир Иванов.
До каптажа стига екип на културната институция, воден от директора и от археолога в нея Симеон Станчев. Екипът е насочен от председателя на земеделската кооперация „Калокач“ в село Ковачевец Пламен Пенев. 
Владимир Иванов разказа, че музеят се подготвя да започне проучване на една от най-големите надгробни могили в Северна България. Намира се в местността „Калакоч“ до поповското село, известна още и като легендарната могила на Антола. Целта на разговорите с председателя на земеделската кооперация била да се определи трасе – коридор, край масивите със селскостопанско продукция, по който да преминават техниката по време на разкопките. Тогава Пенев информира за съществуването на каптажа в района. 
Според специалистите каптажът е с диаметър около 4 метра. Намира се на високо – на 360 метра надморска височина. Предстои задълбочен анализ на архитектурната структура, каза археологът Симеон Станчев. 
Очаква ни вълнуващ археологически сезон – категорични са от екипа на Историческия музей в Попово. Работата на терен ще се разгърне през юли.