Празник на книжовността в Ямбол и дарение от 8000 книги за читалищата в областта прави издателство "Захарий Стоянов", съобщи пред медии неговият директор Иван Гранитски. Съвместно със Съюза на българските писатели в Ямбол издателството организира голямо литературно четене с рецитал на известни български поети на 27 юни в "Синия салон" на най-старото ямболско читалище - "Съгласие - 1862".
В литературната вечер ще участват поетът Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, поетите Петър Андасаров и Атанас Звездинов, проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Божашка от Университета по библиотекознание и информационни технологии, както и Иван Гранитски - поет, издател и член-кореспондент на БАН. Ще се включат също така ямболски поети и писатели.
По време на срещата ще бъде обявено и самото дарение. То е предназначено за всички читалища в петте общини от областта - Ямбол, Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово. Подбрани са заглавия от класическата и съвременна българска литература, включително ямболски автори. Всяко дарение съдържа 100 тома, а общо читалищата в региона са над 80.
През април тази година издателство "Захарий Стоянов“ дари 400 книги на училищните библиотеки в селата на община Тунджа. През 2021 г. десетте селски училища също получиха 400 книги, а всички 40 читалища в община Тунджа – 2000 книги. Техните библиотечни фондове се обновяват от дарителя вече шеста година поред, припомня БТА.