Общо 15 са делата, свързани с престъпления с наркотици, които са образувани в Окръжен съд – Търговище от началото на годината. Това съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова по повод Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Делата са за придобиване и държане на наркотични вещества, за производство, пренасяне, изготвяне, търговия и други, производни на наркотични вещества, за отглеждане на растения с цел производство на дрога, както и управление на автомобил след употреба на наркотици. Три от делата са върнати на прокуратурата за доразследване, две не са приключени, а по останалите са осъдени 11 души. 
Статистиката за Районен съд – Търговище за същия период показва 21 осъдени лица по образувани шест производства за придобиване и държане на наркотични вещества и 15 за шофиране след употреба на дрога. 
И в двете съдилища няма оправдателни присъди.
В проучване за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците в гимназиален курс (8-12 клас) в училищата на територията на Търговище през 2022 г., 16,3 на сто от учениците в града посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (12,9 %), също амфетамини (6,4 на сто), хашиш (5,3 %), кокаин (4,9 %), екстази (4,7 %), метамфетамини (3,9 на сто), халюциногени (2,7 %). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 3,4 на сто от анкетираните. Проучването, цитирано от Здравкова, е по поръчка на Националния фокусен център по наркотици и наркомании към Националния център по обществено здраве и анализи. По тази причина и с превантивна цел Окръжен съд – Търговище съвместно с Окръжна прокуратура провеждат беседи по Образователната програма сред учениците, като ги запознават с пагубното действие на дрогата върху човешкия организъм и правните последици от употребата й.
В бюлетина от ОД на МВР от днес се посочва, че 17-годишен младеж е задържан в Районното управление в Попово за притежание на наркотично вещество. При полицейска проверка в Попово е установено, че младеж от търговищкото село Бистра държи у себе си 12 грама суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество канабис. Веществото е иззето. 17-годишният е задържан в РУ-Омуртаг. Той е известен на полицията, осъждан. По случая е образувано бързо полицейско производство.
На 26 юни се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Датата е приета от ООН през 1987 г. и цели съпричастност към проблема и информираност на обществеността за преодоляването му.