Маестро Найден Тодоров използва Фейбук профила си, за да покани публиката на операта ”Травиата” в Летен театър ”Кайлъка” утре вечер. Именитият български диригент ще дирижира новата постановка на това прочуто заглавие на Джузепе Верди на най-голямата сцена на открито в Плевен.
Режисьор на постановката е Надя Христозова. В главните роли ще се представят Пламена Гиргинова, Георги Султанов и Венцеслав Анастасов – артисти с международна кариера. Участват още Тихомир Андролов, Валери Цолов, Милена Йотова, Даниел Меса, Ивона Иванова и др.
В постановката е ангажиран общинският хор ”Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.
В Летен театър ”Кайлъка” опера е представена за първи път през 1987 година. Тогава е представлението на ”Княз Игор” от Бородин под диригентството на Георги Нотев с режисьор Пламен Карталов. Меломаните помнят, че в един от гастролите на Софийската опера в Летния театър в парка ”Кайлъка”е представена операта ”Селска чест” от Маскани” със световноизвестната оперна прима Гена Димитрова, която не е пропускала възможност да пее пред своите съграждани. След закриването на Плевенската държавна опера ”Христо Бръмбаров” традицията е прекъсната. Преди няколко години, като директор на Плевенската филхармония, Любомир Дяковски връща отново оперните постановки в Летния театър. Диригент на няколко оперни заглавия е маестро Найден Тодоров – директор и главен диригент на Софийската филхармония. Той изцяло застава в подкрепа на идеята ценителите на класическата музика да имат възможност по-често да се срещат с оперни представления.
Според предварителните метеорологични прогнози за утре времето в Плевен ще бъде подходящо за музикален празник с ”Травиата”.