Изложбата „Спомен за Кирил Батембергски“ ще бъде открита в Търговище. Домакин и организатор е екипът на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“, а поканата към ценителите на изобразителното изкуство и творчеството на художника е за 27 юни, съобщиха от ръководството на културната институция. 
Изложбата е посветена на 65-aта годишнина от рождението на големия търговищки художник Кирил Батембергски (1958-2018).
Кирил Батембергски е роден на 10 юли 1958 г. в град Исперих в семейството на художника Здравко Батембергски. Основно и средно образование получава в Разград. Следва живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново през годините 1980 – 1985 г.
От 1986 г. живее и твори в Търговище. Член е на Дружеството на художниците в града. От 1990 г. е приет за редовен член на Съюза на българските художници.
Той се изявява предимно в живописта, рисува пейзажи, портрети, натюрморти. Творбите му са изградени в различни живописни техники: масло, сух и маслен пастел, акварел, гваш и смесени техники. Рисунки на Кирил Батембергски са притежание на художествени галерии в страната и на частни колекции в България и в чужбина. 
Реализира над 20 самостоятелни изложби в цялата страна. Участва във всички прояви на Дружеството на художниците в Търговище.
Картините ще останат изложени в библиотеката в продължение на един месец.