„Какво се желае от театъра днес I“ е темата на лекцията, която Жан-Пиер Тибода, френски театрален критик и журналист, ще изнесе тази вечер по време на фестивала „Малък сезон“, съобщават организаторите от „Сфумато“.
По думите им вечерта ще е среща с изключително опитен и ценен театрален човек. „Монологът му и въпросите на публиката относно неговата практика, неговия опит и гледни точки, ще е интензивно и интересно преживяване“, разказват от „Сфумато“.
Тибода ще сподели историята си за това какво е театърът за него, защо е важен за отделния човек и защо е важен за общността и за всеки зрител, каква е неговата роля, какъв е неговият хоризонт и задача днес и дали това се е променило в сравнение с вчера, в сравнение с минали десетилетия или епохи и какво може да донесе на публиката, на човешките същества, присъстващи в залата, което другите изкуства не могат да им донесат.
Жан-Пиер Тибода е роден през 1950 г. Той е френски журналист. От 1978 до 2006 г. е ръководител на отдел „Театър и култура", кореспондент е в Москва и старши репортер в Libération. От 2006 до 2016 г. е артистичен съветник на фестивала Passages в Нанси и Мец. През 2007 г. създава блога Rue89 Théâtre et Balagan, а през 2015 г. - блога Balagan в Mediapart. 
/ДД