Осемдесетгодишен трактор "Ланц – Булдог" (Lanz Bulldog) с ръчно запалване, притежание на германски колекционер, Мерцедес кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково, ще видят любителите на ретровозилата на парад за автомобили и мотоциклети "Бургас". Шестнадесетото му издание ще се проведе на 1 юли в морския град. Сборният пункт е на алеите пред експозиционния център "Флора“. Очаква се близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Германия и Сърбия да участват в парада, съобщи организаторът Димо Джамбазов.
За първи път в Бургас свой експонат ще представи единственият в страната музей за исторически превозни средства "Златен Рожен" в село Капатово. Става въпрос за Renault Alpine A110 - автомобилът, печелил рали в Монте Карло през 1973 година. Ретромузеят е с много богата колекция на автомобили и мотоциклети. Част от нея е самолет АН 2, модел от 1948 година.
Свой дебют ще направи камион марка "VOLVO", емблематичен  от времето на социализма  в предприятие СО МАТ.  Товарното возило е собственост на колекционера Васил Георгиев.
Любителите на ретровозилата ще видят Мерцедес 190 SL от 1956 година, както и луксозен "Пакард" от 1947 година, собственост на представител на бургаски клуб.
Първо участие ще има и новоучреденият клуб в Момчилград. Колекционер от Варна пък се очаква да пристигне с Шевролет Корвет С1 и Ягуар ХК120 кабриолет, каза Джамбазов.
Най-малката участничка - Крисия Николаева, която е само на 3 месеца и половина, ще пристигне от Хасково с Mercedes от 1936 година. 
Ще бъде обособен специален кът, където децата ще имат възможност да нарисуват автомобила на мечтите си.
Наградите са изработени от стари авточасти и са дело на секретаря на бургаския авто-мото клуб "Ретро" Тошко Желев.
Част от отличията ще бъдат връчени от 9-годишната Цвети Байлова. Преди три години изложението на автомобили помогна да се съберат средства за операция на момиченцето, което е с диагноза детска церебрална парализа. След две успешни операции в САЩ Цвети вече ходи.
БТА припоня, че тази година кампанията, която подкрепя бургаският авто-мото клуб "Ретро" е на Община Бургас - за ограничаване скоростта на електрическите превозни средства в градска среда. 
Спазвайте правилата за движение, ограниченията в скоростта и мерките за безопасност при придвижване особено в населените места, призовават организаторите на изложението.