Очакваме много силен летен туристически сезон в Павел баня, каза в интервю за БТА кметът на общината Иса Бесоолу. Той посочи, че дори в момента легловата база в хотелите в курортния град е запълнена, а броят на туристите се е увеличил почти тройно от 2019 година насам. 
"По време на управлението ми не сме вдигали курортната такса. До 2019 година са събирани по около 120 000 лева курортна такса на година, а през изминалата година събраната сума беше 320 000 лева", каза Бесоолу. Той коментира, че освен на местната администрация заслугата е и на хотелиерите, които предлагат много добро обслужване и привличат много туристи, което помага на града да се развива. 
Иса Бесоолу обясни, че община Павел баня се развива като целогодишна балнеоложка и туристическа дестинация, 95 на сто от туристите са българи, а много от тях посещават курорта ежегодно. В града има множество хотели от висок клас. В момента легловата база е около 2500 места, като това не включва къщите за гости и квартирите. "Съвсем скоро в града се отварят още два пет звездни хотела, които ще осигурят още около 700 легла", коментира той. Кметът отбеляза, че курортът е профилиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна система, следоперативни манипулации и ампутации на крайници, гинекологични заболявания и други, посочи още Бесоолу и допълни, че немалко предимство е географското разположение на Павел баня, което я прави удобна за пътуване от всяка точка на страната. 
Освен туристите, които посещават Павел баня за лечение, регионът привлича и посетители от цял свят с природните си и културни забележителности, посочи още Иса Бесоолу. Той напомни, че Община Павел баня е един от центровете на розопроизводството в България, а това е един от основните отрасли, развиващи икономиката на обшината. "Тук се намира най-старата розоварна в село Търничени, а в общината има около 15 000 декара розови масиви, повече от всяка община в страната”, коментира кметът. Две от розоварните са отворени за посетители - "Еньо Бончев" в Търничени и "Дамасцена" в село Скобелево. В региона има няколко туристически маршрута, които са подробно описани за гостите на града в луксозен туристически каталог, който наскоро издаде Община Павел баня, напомни още Иса Бесоолу. Сред многото забележителности в общината са Етнографската сбирка в град Павел баня, родната къща на писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир в село Турия, манастирът "Св. Четиридесет мъченици", построен през 1725 година, "Джанановата къща" в село Габарево, Радунчевата къща, която е исторически паметник на културата и в която е живял съратника на Васил Левски Стефан Радунчев и други. Многобройни посетители привличат фермата за щрауси "Четири сезона" и Етнографски комплекс "Дамасцена" в село Скобелево, а голям интерес предизвиква кичестият габър в село Турия, който е на възраст над 700 години и е единственият на Балканския полуостров, каза още Бесоолу. В региона се намират и няколко защитени местности. Сред тях са резерват "Джендема", резерват "Еленова гора", защитена местност "Зелените дървета", резерват "Соколна". Интересни за посетителите са и двата бряста в Павел баня, резбовани от местния резбар Иван Бубев по повод 125-ата годишнина на града. Това са последните останали два бряста, които съхраняват историческата памет на Павел баня. 
Иса Бесоолу подчерта, че община Павел баня не е сезонен курорт, а се посещава целогодишно. В културния календар на града има много събития, които отразяват местната култура, поминък и традиции, на които в администрацията изключително много държат. Сред тях са Празникът на розата и минералната вода, Празникът на черешата в село Габарево, Кукерски празници на Сирни Заговезни, Националният фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия" и други. Кметът съобщи, че тази година за пореден път ще се състои инициативата "Павелбанско лято", която ще включва изяви на местни и гостуващи колективи. Той посочи още, че празникът на града се отбелязва на 8 септември, а по този повод ще бъде подготвена разнообразна тридневна програма. 
Кметът напомни още, че през последните години в Павел баня са направени редица инфраструктурни подобрения, ремонтирани са пътища, осигурени са нови паркоместа, а паркирането навсякъде е безплатно. "Единственият проблем е, че до момента не достигат средства за ремонт на плажа на Община Павел баня, който биха могли да използват всички граждани и туристи", коментира той и изрази надежда това също да се случи скоро.