Днес в Перник ще бъде отбелязана 94-ата годишнина от обявяването му за град, съобщиха от общинската администрация.
По повод датата ще бъде представен концерт-спектакълът "България" на група "Band 100" и фолклорна формация "Кракра". Ще бъдат организирани и активности съвместно с посолството на Китай у нас.
Спектакълът "България" ще се проведе пред Двореца на културата. Той е създаден от групите при читалище "Пробуда 1935 г." в квартал "Бела вода" и бе аплодиран от стотици перничани в навечерието на 145-ата годишнина от Освобождението на България.
На алеята до реката срещу Двореца на културата в Перник ще бъде открита работилница за китайски занаяти и изкуства, организирана съвместно с институт "Конфуций" при Великотърновския университет и посолството на Китай. В рамките на няколко часа перничани ще се запознаят с китайска калиграфия, връзване на китайски възли, ръчно изрязване на хартия от Съчуан, бамбукова резба и др. Посетителите ще имат възможност да си направят и снимка за спомен, облечени с традиционни китайски дрехи и аксесоари. Ще бъдат организирани и интересни игри. Предстои да се представи и изложба, свързана с развитието и запазването на китайската култура.  
Кулминацията на съвместните тържества ще започне малко преди 19:00 ч. с познатия по целия свят танц с китайски дракони. Със своя уникален артистичен чар и голяма културна стойност танцът на дракона в Чунцин е включен в първия списък на националното нематериално културно наследство на Китай през 2006 г., класирайки се на първо място сред седемте основни танца с дракони. Артистите, представящи танца, са участвали в честванията на националния празник на Китайската народна република през 1984, 1999, 2009 и 2019 г., както и на големи международни събития като Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Световното изложение в Шанхай през 2010 г. 
С Указ номер 402 на цар Борис III на 26 юни 1929 г. Пернишката селска община е преобразувана в градска. В Перник е светнала първата електрическа крушка в България, тук е създаден първият граждански духов оркестър. В миньорския град са построени и първата българска електроцентрала, машиностроителен завод и брикетна фабрика. Тук са излети първите у нас стомана и стъкло.