Емблематичните вариации „Голдберг” на Йохан Себастиан Бах ще звучат на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Те ще бъдат представени в аранжимента за струнното трио на цигуларя Дмитри Ситковецки, виолиста Андрей Гридчук и младата българска виолончелистка Лиляна Кехайова.
Това е крайъгълно произведение в историята на музиката, което няма нужда от представяне, отбелязва артистичният директор на фестивала Марио Хосен. Триото се събира специално за „Варненско лято“ и музиката на Й. С. Бах, информират организаторите.
Световноизвестният цигулар и диригент Дмитри Ситковецки е възпитаник на Московската консерватория и Джулиард Скул. Победител е в първото издание на „Концертино Прага“ и е свирил под палката на най-големите диригенти на нашето време. Андрей Гридчук е първи виолист на оркестъра на Дойче Опер Берлин, възпитаник и асистент е на Юри Башмет в Московската консерватория, лауреат на конкурса „Морис Вийо“ в Орлеан. Като камерен музикант участва на най-големите музикални фестивали в света. Българската виолончелистка Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. Завършила е Виенското висше училище за музика и активно концертира като камерен музикант и солист в цяла Европа.
Концертът ще се състои в Градската художествена галерия.  
Дмитри Ситковецки ще участва в още едно събитие от програмата на „Варненско лято“. Той ще бъде диригент на Камерен оркестър „Ференц Лист“ от Будапеща в концерт, посветен на 60-годишнината на състава, който ще се състои на 27 юни. Солисти ще бъдат Марио Хосен - цигулка и Иван Мартин - пиано.