България има нужда от кораб, покриващ целия район за търсене и спасяване на море, за който отговаря нашата страна, коментира за БТА председателят на доброволческата организация „Булсар – к.д.п.Никифор Герчев“ флотилен адмирал от запаса Коста Андреев. Във Варна той координира демонстрация на членове на организацията по случай Международния ден на моряка.
Корабът трябва да има съвременни възможности, защото най-важен е човешкият живот, едва след това се мисли за опазване на имуществото, посочи Андреев. По думите му в момента държавата ни не е особено добре подготвена да реагира при инциденти. Независимо че сме морска страна, на тези проблеми се обръща малко внимание, смята Андреев. Според него българите все още приемат Черноморието само като плажна ивица, а забравят, че териториалното море и районът за търсене и спасяване в международната зона, за които отговарят българските институции, са повече от една трета от територията на страната ни.
В момента върви проект на „Морска администрация“ за синхронизиране на законодателството ни с международното, конкретно по проблемите за търсене и спасяване на море и борбата с разливите и замърсяванията, каза още Андреев. Той каза, че са нужни корекции в закона за морските пространства, този за борба с бедствията и авариите, вероятно и в кодекса за търговското корабоплаване. Експертът изрази надежда, че групата, работеща по проблема, ще е готова с доклада си до края на годината и той ще бъде представен на министъра на транспорта.
Андреев разказа още, че членовете на доброволческата организация се увеличават. Индивидуалните вече са над 40, по цялото Черноморие. Има и колективни членове - рибарите от сдружение „Север експорт“, сега кандидатства още една организация.
През тази година не се е налагало да оказваме помощ, провеждаме само подготовка и учения, допълни Андреев. По думите му има изградена система за комуникация между членовете на сдружението и при възникване на инцидент веднага става ясно кой може да излезе най-бързо. Експертът допълни, че организацията оказва съдействие на „Морска администрация“, която отговаря и ръководи дейностите по търсене и спасяване.