Ние сме в безпрецедентна ситуация. За първи път България номинира двама еврокомисари, което означава, че и двамата ще имат своя собствена кампания. Това коментира евродепутатът от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент (ЕП) Илхан Кючюк в ефира на бТВ относно процедурата по избор на еврокомисар от България. 
Според него двамата ще се опитат да намерят необходимата политическа подкрепа. 
Ние ще бъдем разединени в очите на външния свят. А заедно с това ми се струва, че няма да успеем да изпратим и онази консолидирана подкрепа към един от двамата кандидати, каза Кючюк. 
По думите му двете кандидатури за еврокомисар бавят процедурата по избор. Той отбеляза, че страната ни се е забавила вече с няколко седмици. Според него има два варианта - единият е по бързата процедура - до края на юни, средата на юли, да минат изслушванията в Европейския парламент, а  другият вариант е септември – октомври. Ако се отиде във втория вариант, който е по-лошият за България, реално българският комисар ще има по-малко от една година, посочи той. 
Кючюк каза още, че председателят на Европейската комисия ще има последната дума за това кой да бъде български еврокомисар, както и че тя ще реши с какъв ресор. 
Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар от България, обяви по-рано тази седмица премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. 
Даниел Лорер е кандидатурата, която „Продължаваме промяната – Демократична България" предложи за еврокомисар, а Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС.