С демонстрация по спасяване на човек за борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ отбеляза днес Международния ден на моряка във Варна.
В акцията се включиха водолази от клуб „Приятели на морето“. Първа долекарска помощ на „спасените“ след докарването им до брега оказаха доброволци от Българския Червен кръст. Демонстрацията беше координирана от председателя на „Булсар“ - флотилен адмирал от запаса Коста Андреев.
Сдружението е създадено през 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел, като приема за основна своя задача търсенето и спасяването на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са както морски специалисти, така и собственици на малки плавателни съдове.
Свидетелите на разлив или друг инцидент, замърсяващ морето, могат да подават сигналите на безплатния телефон 161, който служи за координация между „Булсар“ и държавните морски институции.
Денят на моряка – 25 юни, се чества от 2010 г. по инициатива на Международната морска организация. Тази година той преминава под знака на опазването на океана от замърсявания.