Заради липсата на прожекции на белгийския филм „Близо“ тази вечер във Варна отново възникна напрежение.
Група от няколко десетки души се събра в знак на протест, че се ограничават правата им и се налагат забрани на изкуството. Загърнати със знамена с цветовете на дъгата, те издигнаха плакати, че имат същите семейни ценности като всички и че искат да бъдат спазвани човешките им права. 
Към протеста се присъедини и Николай Капитанов, общински съветник от „Демократична България“. Той каза, че повечето от събралите се са руснаци и българите трябва да се замислим докъде сме я докарали, след като те ни учат как да спазваме човешките права. Той определи като провокация отмяната на прожекциите на филма, която е довела до днешното напрежение и желанието на хората да се легитимират като общност.
Да се противопоставят на събралите се пристигнаха десетки млади хора с черни тениски. Освен обидни реплики, до физически сблъсъци не се стигна, за което помогнаха двата кордона полиция, които разделиха групите.
Проверка на БТА на сайта на Фестивалния и конгресен център показа, че всички места в залата, където би трябвало да се прожектира филмът, са маркирани в червено.