България винаги е била сред силните поддръжници на евроинтеграцията на Западните Балкани. Но също така в тази критична ситуация не трябва да правим компромис с Копенхагенските критерии за членство, особено човешките права. Това заяви президентът Румен Радев на форума "Вахау" в Австрия.
Давам просто един пример – сложните ни отношения с Република Северна Македония, една много близка до нас страна. Обвързват ни обща история, традиции и културно наследство. Но това, за което настояваме и което е залегнало в преговорната рамка от миналата година, искаме хората, самоопределящи се като българи в тази страна, да бъдат вписани, наред с останалите народи, в тяхната конституция, правата им да са равни и гарантирани и да бъде спряна дискриминацията срещу тези хора.
Eвропейският форум "Вахау" се провежда от 1995 г., когато Австрия се присъединява към Европейския съюз. Целта му е да се засили диалогът с гражданите и да служи като платформа за обсъждане на общи решения за бъдещето на Съюза със специален фокус върху страните от дунавския регион. Провежда се в абатството Гьотвайг като символ на християнските ценности, около които е изграден европейският проект. Бенедиктинското абатство е  разположено на хълм над р. Дунав в долината Вахау в провинция Долна Австрия.