Официално днес беше открито 16-то издание на Празника на черешата в Кюстендил. В трите дни на празника, кюстендилските череши вдъхновяват музиканти, кулинари и майстори-занаятчии да творят черешови шедьоври. Единствено тук местните творци рисуват картини и нижат т.нар. вешала с череши, а черешовата магия – емблема на Кюстендил, е завладяла целия град.
Празникът започна вчера с кулинарен конкурс "Череши в кухнята", на който бяха демонстрирани уникални кулинарни произведения с череши. Състояха се и конкурси по надяждане с червените плодове и състезания за физически умения с касети череши. Празникът продължи и с концерти на ТИНО и Михаела Маринова.
В днешния ден, когато се отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, поздрав към кюстендилци и гостите на града отправи Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на българския патриарх Неофит.
"Здраве, радост, мир и онова, което е в сърцето, ума и молитвата ви, Бог да го изпълни", пожела на всички епископ Поликарп. "Нека празникът да бъде радост и духовна утеха на всички, за гордост на Кюстендил, защото България, благодарение на този район, се нарежда на трето място в ЕС по производство и износ на череши“, допълни той.
Сред гостите на празника са и игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска околия. Гост на Кюстендил е и посланикът на Япония в България  Хироши Нарахира, депутати от района. Кюстендилци поздрави и Мария Янева – председател на фондация "Искам бебе". Фондацията също участва в изложението. 
Институтът по земеделие в Кюстендил тази година се представя със 110 сорта череши, въпреки неблагоприятните климатични условия и продължителите дъждове през тази година. Представени са и последните признати сортове на института, разказа за БТА замстник-директорът му Димитър Сотиров. Той посочи, че са подбрани и  много хибриди, които са в процес на изпитвания, и които през следващите години могат да бъдат и новите български сортове. 
"За съжаление много черешови градини се продават от стопаните си в момента. Хората се отдръпват поради трудната реализация на черешовия плод", каза Сотиров. Той посочи още, че основна цел на разработките на института досега е била едрината и вкусовите качества на плодовете, но сега изниква необходимостта от създаване на устойчиви сортове – освен на болести, и на напукване.
Над 40 артистично аранжирани щанда ще пресъздадат черешовото творчество на кюстендилските "майстори". Всички те ще бъдат част от художествено изложение, което ще продължи до 18:00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените. В празничната програма през деня участие ще вземат Професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното училище за танцово изкуство, София и най-изявените фолклорни изпълнители от града. Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на "ЛегендитЕ".
Неделният ден от програмата е посветен на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб "Малки откриватели". Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а "черешката на тортата" ще бъде демонстрацията и дегустация на сладко от череши.