Фолклорен ансамбъл "Странджа" от Бургас гостува в Плевен на сцената на Летен театър "Кайлъка". Съставът ще представи заедно с домакините от Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" на най-голямата сцена на открито в града двучасов концерт на 29 юни. Това съобщи за БТА директорът на ансамбъл "Иван Вълев" Данаил Цолов.
Гостите от Бургас ще представят фолклорни композиции по музика на Стоян Пауров и хореография на Марио Егов. Ще бъдат показани "Паликош", "Великденска китка", "Другоселския панаир", "Каруцари", "На сгляда по Димитровден " и още. В програмата е и музикално-танцовата композиция "Момински игри по Спасовден" по хореография на Иван Донев и музика на проф. д-р Стефан Чапкънов. Публиката ще види "Тупнато хоро", обработка на Марек Дяков. 
Северняците пък ще изпълнят "Банатски танц", "Калушари", "Лазарки", "Буенек", "Гергьовден". Ще прозвучат "Невеста момче хвалеше", "Ей, Стояне", "Овчар по бряг ходи" и други песни и музикални и хореографски композиции. Финалът ще бъде поставен от артистите на двата състава с видински танц.
В афиша на Летен театър "Кайлъка" засега е предвиден само този фолклорен концерт, организиран с подкрепата на Община Плевен и със свободен вход. Другите събития са осем музикални и театрални продукции.
БТА припомня, че в Плевен от 26 юни започва парад на звездите на поп и рок музиката. Общо шест национални турнета идват на "сцената под звездите" в парк "Кайлъка". Вечни български хитове в понеделник ще пеят Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Милена Славова, Данчо Караджов, Стефка Берова, Христо Кидиков, "Трамвай №5", и други в концерта "Мелодия на годината" се завръща".
Програмата "Обич и песен" гостува на 12 юли с Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Росица Кирилова и Тони Димитрова. Веселин Маринов ще пее с оркестър на 23 юли, а на 29 август е концертът "45 години група "Сигнал". Миро е очакван на 16 септември, а концертът на Лили Иванова е на 27 септември.
Това лято в Плевен ще има две театрални постановки под открито небе. На 6 юли гастролира спектакълът "От всички страни" с Александра Сърчаджиева, Стефания Колева, Дарин Ангелов и Деян Ангелов. На 19 юли е продукцията "Чамкория" със Захари Бахаров.