„Белите нощи“ обгърнаха Разград в навечерието на Еньовден – празник на билките, слънцето и магията. Къщите музеи отвориха широко вратите си, за да посрещнат многобройните посетители и да ги пренесат на дълго пътешествие през вековете и мистичността. 
В първата „Бяла нощ“ от двудневния фестивал на материалното и нематериалното културно наследство, организиран от Община Разград и Регионалния исторически музей, гостите на Етнографския музей имаха възможност да съпреживеят магията на Еньовденските традиции и да усетят силата на водата и огъня. Деца и възрастни се насладиха на мистичното преплитане на автентичното със съвременния прочит на проекта, реализиран от Капанския ансамбъл, съвместно с възпитаници на музикалната школа, танцьорите от Народно читалище „Напредък 1901“ и фолклорния ансамбъл от Цар Калоян.
На влизане в къщата музей посетителите минаваха през билков венец за здраве, получаваха китка с червен конец за благоденствие и по глътка пелин, с който се измиват очите против уроки. Омагьосани от звуците на кавала, младите момичета нарекоха своите желания в мълчана вода и си взеха нишан за здраве и дълголетие от дряновото дърво. За да бъдат здрави през годината, малки и големи прескачаха еньовски огън и отнесоха в дома си въгленче от него.
Началото на фестивала “Белите нощи на Разград“ беше поставено пред Художествената галерия, където възпитаници на Центъра за работа с деца отведоха посетителите в необятната магия на детския танц и песен. Гости и участници има възможността да разгледат и творбите от последното издание на Националната изложба „Лудогорие“.
Събитията се пренесоха в къща музей "Станка и Никола Икономови". Главният герой на вечерта в дома, носещ името на първите възрожденски будители, оставили своя незаменим отпечатък върху духовното развитие на разградчани, беше директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров. Гост бе Пламен Тотев от издателство „Персей“, който представи най-новото издание на Димитър Петров – „Тайната на дървото“. Историите на героите – обикновени хора, част от социалните низини на обществото бяха съпътствани с изпълнения на певеца Текин Зекериев.
В двора на къщата музей „Акад. Анание Явашов“ оживя ретро модата от 20-и век, представена от театралите от Младежката формация за театър "Импулс". Публиката се забавлява и с драматизацията на ретроспективната, носталгична поема "Разградска прослава". Нови факти за акад. Анание Явашов научи публиката в музея от проф. д-р Росица Ангелова. Нейното представяне бе под мотото „Завръщане в миналото – другият Явашов”. Тя разказа за интересите на акад. Явашов в областта на ботаниката и за издадения от него Българо-латински ботанически речник. Той е част от фонда на Регионалния исторически музей и е показан в къщата музей. Там бяха подредени и фотографии на растения на д-р Мария Касчиева. 
Атмосферата от времето на Австро-Унгарската империя възкръсна в двора на къщата музей „Димитър Ненов”. Символичен домакин тук бе Театрално-музикален център-Разград. Квартет от Разградска филхармония представи популярни творби от австрийски композитори, а танцьори и певци от сцена „Назъм Хикмет” заедно с актрисата Росица Кехайова – възстановка по вестникарски статии от началото на 20-ти век на първите балове в Разград.
Белите нощи на Разград продължават тази вечер на територията на Археологическия резерват „Абритус“. В Интерактивния музей посетителите ще могат да разгледат експонати от фонда на Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Представянето им ще бъде съчетано с концертна програма на вила „Урбана“ сред колоните на древния Абритус.