Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак ще бъде отново домакин на седмата поредна надпреварата за титлата – Шампион на породата български тежковозен кон. Събитието се организира от Националната асоциация по коневъдство (НАК) и ще се състои днес, 24 юни, на откритите площи в Националното изложение, каза за БТА управителят на културната институция Иванка Джабраилова.
По думите й тази порода коне се отличава с масивно телосложение, здрава конституция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност. Жребците, кобилите и подрастващи кончета от най-елитните екземпляри ще бъдат представени от техните стопани. Програмата ще предложи оценяване на конете по пет показателя от експертно жури по  десетобалната система за: екстериор, ход, произход, типичност и темперамент, както и излъчване на шампиони за тази година в отделните категории. 
Домакините са подготвили и различни атракции - разходка из конни боксове и снимки с конете – участници, конна езда с водач, демонстрация на теглителните умения на конете, впряг на коне и др. 
Заявка за участие е направена за над 20 коне.
Джабраилова съобщи още, че в днешния ден входът на Националното изложение ще бъде свободен и гостите ще могат да разгледат експозиции в изложбените зали. Сред тях е и последната изложба, която е на потомствените керамици Мариана и Неда Личеви.