Бандонеонистът Стоян Караиванов е новият носителят на приза „Музикант на годината“ (2022) в националната анкета на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Отличието беше връчено тази вечер на церемония в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Събитието е под патронажа на Министерство на културата.
Стоян Караиванов е най-младият победител в 32-годишната история на „Музикант на годината“. Той е получил най-много гласове от подадените рекордни близо 7000 хиляди редовни вота. На миналата церемония „Музикант на годината“ той беше отличен със специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, а през 2022 г. дебютира и със симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Пламен Джуров. Наградата – статуетка на скулптура Христо Илиев, беше връчена от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов.
След получаването на наградата, 25-годишният музикант поиска ръката на своята приятелка Ася, която отговори с „Да" на въпроса „Ще се омъжиш ли за мен?".
На церемонията бяха обявени носителите на призовете и в другите категории, определени отново с вота на публиката.
Филхармония „Пионер“ е носител на приза „Ансамбъл на годината“. Генералният директор на БНР Милен Митев връчи отличието на диригента Любомир Денев-син.
„Сезони в музика и стих“ бе обявен за „Музикален проект на годината“. Димитър Димитров, член на управителния съвет на БНР, връчи приза на трио „Дивертименто“ и Мария Донева.
Пианистката Надежда Цанова бе удостоена с приза „Активна творческа дейност“. Отличието тя получи от баритона Кирил Манолов („Музикант на годината", 2019). Талантливата изпълнителка беше поздравена от доайена на българската композиторска школа Васил Казанджиев. Цанова е интерпретаторите на творчеството му и сред предпочитаните изпълнители на премиерните му заглавия.
Директорът на Симфоничен оркестър в Сливен Кремена Оксенкруг взе наградата „Музикален мениджър на годината“. Отличието беше връчено от създателя на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Мила Павлова.
Светлана Стунджева, ръководител на детската вокална група „Сладки пуканки“ при Националния дворец на децата получи приза „Музикален педагог на годината“. Отличието беше връчено от ректора на Националната музикална академия – проф. Сава Димитров.
Валдхорнистът Виктор Теодосиев бе обявен за „Млад музикант на годината“. Наградата му беше връчена от Даниела Якова, директор на програма „Хоризонт“.
Наградата „Олга Камбурова“, в подкрепа на млад талант, е за пианистката Марина Мравова. Носителят се определя от екипа на предаването – Ирена Гъделева и Татяна Иванова, които връчиха наградата.
/ следва