Със слово на кмета на Брезник Васил Узунов и изпълнения на танцова формация "Майсторите на танца" започна Граовският събор "Видовден" в Брезник.
Традиционно той е в последните петък, събота и неделя на юни, когато брезничани отбелязват по стар стил празника Видовден. В тези три дни градът на брезите е център на многолюдно веселие, на емоционални приятелски и родови срещи. Откриването на Граовския събор уважиха народният представител от региона Христина Георгиева и други гости. 
Кметът на Брезник Васил Узунов приветства гостите на празника. В словото си той подчерта, че няма бъдеще без успешно настояще и достойно минало. "Историята на града пази спомени, които са оформили гордия ни и несломим дух. Тук сме научили безценни уроци по родолюбие. Всички носим в сърцата си духа на своите деди, тяхната сила и вяра, техният твърд характер и мъдростта", каза кметът. Той допълни, че Брезник е трудолюбие и граовски дух, и неговите жители го обичат, защото е част от тях. 
Поздравителен адрес от името на областния управител на Перник Людмил Веселинов поднесе Христина Методиева - представител на Областната администрация. 
Тази вечер кметът на Брезник връчи златна значка "Герб на Община Брезник" и почетна грамота на Борислав Лазов Борисов. Мъжът е младши експерт, командир на екип към Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Брезник. Отличието е за проявения от него професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи след опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари тази година. 
След взето решение на Общинския съвет (ОбС) в Брезник с грамота беше отличена и доктор Радостина Костова от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Брезничанката завоюва отличието в първите годишни награди "Логопед на годината" 2023, организирани от платформата "Логопедия.БГ". Наградата ѝ връчи председателят на ОбС - Брезник Иван Тинков.
Празникът на Брезник и цяло Граово продължава до неделя. Утре предстоят традиционните турнири по футбол и волейбол за ветерани, както и демонстрации по карате. В следобедните часове самодейни колективи от общината и гостуващи читалища ще изнесат фолклорна програма. Вечерта на утрешния ден ще продължи с концерт на певиците Анелия и Румяна Попова.